Η βροχή, ο παγετός, ο καφές, οι πράσινες περιοχές είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της Λιθουανίας. Μια θαυμάσια χώρα που θα ανακαλυφθεί. Με θέα στη Βαλτική Θάλασσα, ήταν πάντα μια χώρα που κυριαρχείται από διάφορους πληθυσμούς, αλλά κατάφερε να εξαγοραστεί το 1990, αποκτώντας την ανεξαρτησία και τον τίτλο της πρώτης Βαλτικής δημοκρατίας. Για αυτούς τους λόγους είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς αυτό το έθνος αντιπροσωπεύει ένα ζωντανό όμιλο εθνοτικών ομάδων. Το 88% του πληθυσμού είναι Λιθουανός και μιλάει την επίσημη γλώσσα, αλλά μεταξύ των μειονοτήτων βρίσκουμε Ρώσους, Πολωνούς και Λευκορώσους αλλά και Γερμανούς, Ουκρανούς, Τάταρους και Λετονούς. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να μετακινηθούν σε αυτή τη γη και σε βάρος της πατρίδας τους;
Εάν ενδιαφέρεστε επίσης να λάβετε μέρος σε αυτό το έθνος, αγοράζοντας ένα ακίνητο στη Λιθουανία, γνωρίζετε ότι πρόκειται για τον οδηγό μίνι που έχει κατασκευαστεί για να μετρήσει για σας. Ας ξεκινήσουμε από την κινητήρια δύναμη κάθε έθνους: την οικονομία. Τα τελευταία χρόνια η λιθουανική οικονομία έχει διακριθεί από τα διάφορα γειτονικά έθνη, τόσο πολύ ώστε να της απονεμηθεί το ψευδώνυμο «Τίγρης της Βαλτικής». Πράγματι, οι οικονομικοί τομείς είναι πολύ σημαντικοί, διότι, χάρη στην πρόσφατη είσοδό τους στην ΕΕ, κατάφεραν να εκραγούν, μέσω μιας διαδικασίας εκσυγχρονισμού των βιομηχανιών και της ιδιωτικοποίησης εταιρειών. Μεταξύ των διαφόρων τομέων που ξεχωρίζουν περισσότερο, εντοπίζουμε επίσης τον τομέα των ακινήτων, αλλά θα το συζητήσουμε αργότερα.
Αν θέλετε να μετακομίσετε σε αυτό το μέρος, καλό είναι να έχετε έγγραφα στο χέρι, για να αποφύγετε προβλήματα. Από τις 21 Δεκεμβρίου 2007, η Λιθουανία έχει γίνει μέρος του χώρου Σένγκεν και αυτό έχει εξασφαλίσει την κατάργηση των ελέγχων από τους αερολιμένες. Είναι προφανώς απαραίτητο να ταξιδέψετε με ένα διαβατήριο ή έγκυρο δελτίο ταυτότητας για αποδημία. θεωρείται ότι και οι δύο πρέπει να είναι έγκυρες κατά την περίοδο της διαμονής. Η θεώρηση δεν είναι απαραίτητη και δεν υπάρχουν μορφές τελωνειακών περιορισμών. Ας μπει τώρα στην πραγματική ζωή της Λιθουανίας. Πόσο είναι οι διάφορες δαπάνες; Τα κύρια προϊόντα πρωτογενούς ανάγκης είναι λιγότερο δαπανηρά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο περίπου 30%. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα:
Πακέτο τσιγάρων: 2 ευρώ
Κινηματογραφικό εισιτήριο 4 ευρώ
Μέσα μαζικής μεταφοράς 0,80 ευρώ
Ένα λίτρο γάλακτος 0,70 ευρώ
1 κιλό κοτόπουλο 3 ευρώ
1 κιλό μήλων 0,20 ευρώ
1 κιλό ρυζιού 0,98 ευρώ
Ένα λίτρο βενζίνης 1,10 ευρώ
Είναι επομένως απλό να κατανοήσουμε πώς για έναν αλλοδαπό είναι βολικό να μετακομίσουμε στη Λιθουανία. Αλλά ας δούμε λεπτομερώς, αναλύοντας τα μηνιαία έξοδα που σχετίζονται με τη διαχείριση ενός ακινήτου. Η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση, το νερό και τα απόβλητα κυμαίνονται γύρω στα 100 ευρώ το μήνα για ένα τυποποιημένο διαμέρισμα περίπου 85 τετραγωνικών μέτρων. Και η στιγμή έφτασε να καταλάβει από πού να αγοράσει ένα ακίνητο. Ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι περίπου 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ αν θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμα και την απόδοση των μεταφορών και να επενδύσετε σε ένα ακίνητο μακριά από το κέντρο, μπορείτε να βρείτε καλές ευκαιρίες ακόμη και με 800 ευρώ ανά μέτρο πλαισίου. Γενικά, είναι εύκολο να κάνετε juggle εύκολα σε αυτή τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τιμές των διαμερισμάτων όσο και το συνολικό ποσό των φόρων και του μηνιαίου μισθού. Ελπίζουμε ότι μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από αυτή την ευκολία! Έχετε ένα καλό ταξίδι!